Expertiza MLPAT Bucuresti

pot si cut

Indicii urbanistici POT si CUT

Daca vrei sa ridici o constructie pe teren trebuie sa cunosti cei doi indici urbanistici, POT si CUT. La fel se intampla si in cazul in care iti doresti sa faci extinderea unei constructii deja existente pe teren, in plan vertical sau orizontal. 

POT-ul si CUT-ul sunt doi indici urbanistici esentiali in planificarea si dezvoltarea zonelor urbane. POT este prescurtarea de la procentul de ocupare a terenului si CUT este prescurtarea de la coeficientul de utilizare a terenului. 

Ce rol are POT? POT indica pe cat % din teren poti construi, adica procentul maxim din teren care poate fi acoperit de o constructie. Un POT maxim de 30% inseamna ca se permite utilizarea a maxim 30% din teren pentru constructie. 

Ce rol are CUT? CUT se refera la cat de mult poti sa inalti constructia pe respectivul teren si se calculeaza ca raport intre suprafata construita desfasurata si suprafata terenului. 

Lucrari ce necesita calcul POT si CUT

Exista multe tipuri de lucrari ce necesita calculul celor doi indici urbanistici pentru a asigura respectarea regulamentelor si prevederilor locale. Daca ti-ai propus sa ridici o constructie pe un teren liber, pe un teren ocupat de o alta constructie sau sa efectuezi modificari de extindere asupra unei constructii existente trebuie sa obtii autorizatia de construire. Inainte de a putea solicita eliberarea Autorizatiei de construire se elibereaza Certificatul de Urbanism. In Certificatul de Urbanism se vor indica documentele pe care trebuie sa le pui la dosar in vedea eliberarii autorizatiei de construire. 

Iata cateva exemple de lucrari ce necesita calculul POT si CUT:

pot si cut

Ridicare constructie pe teren liber

Vrei sa construiesti o casa pe terenul liber pe care l-ai achizionat? Vei avea nevoie de calculul POT de calculul CUT pentru a putea afla ce procentaj din suprafata terenului poate fi ocupat de constructie propusa si ce regim de inaltime trebuie sa respecti, in functie de POT si CUT maxim admise in zona urbanistica de care apartine terenul. Important de specificat, inainte de a achizitiona un teren, este ca te poti informa cu privire la posibilitatea de construire pe teren din Certificatul de Urbanism de informare.  In acest fel, te asiguri din timp ca proiectul pe care vrei sa-l ridici pe teren este viabil si posibil de ridicat, conform legilor si reglementarilor urbanistice locale.

pot si cut

Constructie noua pe teren ocupat

Vrei sa construiesti un garaj langa casa? Vrei sa ridici o magazie, o bucatarie de vara, un spatiu de depozitare sau vrei sa construiesti o alta casa langa locuinta deja existenta pe teren? Construirea unei anexe sau a unei noi locuinte langa o constructie deja existenta necesita sa iei in considerare indicatorii. Prin calculul lor poti afla care este inaltimea permisa a noii constructii si care este dimensiunea permisa. Obtinand autorizatia de construire si respectand proiectele din autorizatie te vei asigura ca lucrarile tale sunt conforme si vei evita eventuale probleme. 

pot si cut

Extindere constructie existenta

Extinderea unei constructii existente se poate face atat pe verticala, cat si pe plan orizontal. Pe plan vertical, cei mai multi proprietari de case se extind cu o mansarda locuibila. Pe plan orizontal, printre cele mai executate lucrari se numara construirea unei terase, bucatarie de vara, garaj pentru masina, magazie pentru depozitare. Intreabarea care se pune atunci cand iti doresti sa extinzi constructia este daca acest lucru este posibil conform regulamentului urbanistic local si in ce conditii. Din nou, reamintim de procedura legala de obtinere a autorizatiei, care asigura conformitatea lucrarilor. 

Cum aflam POT-ul si CUT-ul maxim intr-o zona?

Fiecare adresa este incadrata intr-o anumita zona urbanistica, pentru care se stabilesc reguli si reglementari definite in cadrul Planului Urbanistic General (PUG) sau al Planului Urbanistic Zonal (PUZ).  POT-ul si CUT-ul maxim admise pentru un teren pot fi cunoscute si identificate prin consultarea PUG sau PUZ pentru zona de care apartine terenul. Dupa ce ai aflat POT-ul si CUT-ul maxime stabilite la nivel urbanistic local poti calcula indicatorii pentru constructia ta propusa si poti afla daca se incadreaza in limitele stabilite.

Nerespectarea indicilor urbanistici

atunci cand ai construit fara autorizatie

Construirea fara autorizatie poate duce la nerespectarea POT si CUT. De aceea, solicitarea autorizatiei de construire si obtinerea documentelor necesare nu trebuie ignorate de proprietarii care doresc sa aduca lucrari de construire.  Construirea fara autorizatie poate atrage dupa sine amenzi considerabile sau chiar ordin de demolare complet. Daca nu ai respectat POT-ul si/ sau CUT-ul, construind pe teren mai mult decat prevede RLU, poate fi nevoie sa aduci lucrarile la limitele admise pentru a putea autoriza lucrarile. 

pot si cut

Cum poti calcula singur POT si CUT, rapid si simplu?

Exista formule urbanistice de calcul atat pentru calculul POT, cat si pentru calculul CUT. Cea mai rapida si simpla metoda este calculatorul online, pus la dispozitie de echipa Proiect DTAC. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci suprafetele solicitate in formular, sa apesi butonul „Calculeaza” si rezultatele iti vor aparea direct.

Iti dorim mult succes cu lucrarile tale de construire

error: Alerta: Interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii.