Expertiza MLPAT Bucuresti

anexa gospodareasca fara autorizatie (7)

Anexa gospodareasca fara autorizatie

Construirea de anexe gospodaresti fara autorizatie necesara reprezinta o incalcare a Legii 50/1991 si necesita sa urmezi procedura de intrare in legalitate. Vrei sa obtii autorizatie pentru construirea unei anexe? Iti vom explica toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Ai construit deja fara autorizatie o anexa mai veche de 3 ani de zile? Poti obtine Certificatul de edificare a constructiei, in conformitate cu Legea 50/1991, art. 37, alin (6). Daca lucrarile sunt recente, atunci se va elibera Certificatul de Urbanism pentru autorizarea lucrarilor efectuate fara autorizatie si sanctionate. 

Ce este o anexa gospodareasca?

Anexa gospodareasca este o constructie proiectata si utilizata cu scopul de a oferi spatiu suplimentar familiei pentru depozitare sau pentru desfasurarea activitatilor in gospodarie. O anexa gospodareasca poate fi construita din materiale diverse (lemn, beton, metal etc). Aceasta poate fi ridicata separat de casa sau atasata de imobil, cum deseori se intampla in cazul garajelor si teraselor. Alte exemple de anexe gospodaresti sunt magazia, atelierele, bucatariile de vara, anexele pentru sculele de gradina, pentru depozitarea lemnelor, serele sau solariile si adaposturile pentru animale. 

Avantajele unei anexe gospodaresti

Pastrezi ordinea in locuinta si eviti supraaglomerarea casei cu obiecte

O anexa reprezinta un spatiu util si eficient de depozitare si contribuie la pastrarea unui spatiu aerisit si ordonat in casa. Exista multe echipamente, scule, accesorii sau obiecte pe care cu greu le putem depozita in casa sau in pod, atunci cand dispunem de unul. Construirea unei anexe va permite ca bunurile sa fie pastrate intr-un loc sigur si va asigura evitarea aglomeratiei in locuinta ta.

Poti lucra linistit si separat in anexa, fara sa deranjezi pe cineva sau sa fii deranjat

Daca ai nevoie de un mic atelier de lucru, in care sa te ocupi de activitati care te pasioneaza (atelier de pictura, pentru lucruri handmade, atelier cu scule pentru diverse reparatii), ia in considerare ca o anexa poate fi locul ideal de desfasurare. Poti dedica intreg spatiul pentru hobby-urile tale sau pentru activitati care te pasioneaza. Nu vei deranja pe nimeni si nu vei fi deranjat de nimeni. 

Adapost sigur pentru vehicule si echipamente

Te-a gandit la construirea unui garaj pentru masina ta, care sa aduca protectie impotriva soarelui, a furtunilor si a prafului? Vrei sa iti protejezi echipamentele de gradinarit sau de bricolaj eficient si sa le mentii in siguranta? O anexa gospodareasca ofera adapost impotriva tuturor factorilor care pot contribui la uzura bunurilor tale. 

Pentru anexe gospodaresti iti trebuie autorizatie?

Este necesara autorizatia de construire pentru ridicarea unei anexe? Articolul 3 din Legea 50/1991 specifica necesitatea obtinerii autorizatiei pentru lucrari de construire, consolidare, modificare, sau extindere pentru constructii civile, agricole sau industriale, cu exceptia lucrarilor prevazute la art. 11, Legea 50/1991. In articolul 11 este prevazut pct. g prin care se hotaraste ca modificarile de compartimentare nestructurala, cu caracter demontabil si realizate din materiale usoare se pot efectua fara autorizatie. In cele mai multe cazuri, in functie de tipul anexei pe care vrei sa o construiesti si de materialele utilizate, pentru executarea unei anexe gospodaresti vei avea nevoie de autorizatie. Daca ai construit una sau mai multe anexe gospodaresti fara autorizatie necesara te-ai putea lovi de numeroase consecinte, sanctiuni, amenzi sau chiar demolarea sau modificarea constructiei, in cazul nerespectarii reglementarilor de urbanism aprobate prin lege. 

Cum poti autoriza o anexa gospodareasca fara autorizatie?

Inscriere in Cartea Funciara si intabulare anexa gospodareasca executata in lipsa autorizatiei, prin Certificatul de edificare

Ai o anexa gospodareasca fara autorizatie pe care ai construit-o in urma cu mai mult de 3 ani? Poti obtine Certificatul de edificare conform cu legea 50/1991, art. 37, alin. 6 si iti poti inscrie dreptul de proprietate in Cartea funciara. Obtinerea Certificatului de edificare te va ajuta sa iti actualizezi cadastrul conform cu realitatea. Pentru locuintele care apartin orasului Bucuresti, proprietarii pot opta pentru serviciul complet de obtinere a Certificatului de atestare a edificarii constructiei. 

Acesta consta in pregatirea dosarului, depunerea dosarului si ridicarea Certificatului de edificare, si te scuteste de drumuri, telefoane si programari, pentru ca noi ne vom ocupa de intregul proces. In cazul in care proprietatea ta nu este din Bucuresti si nu te putem ajuta cu serviciul complet, poti alege sa colaborezi cu noi pentru o parte din documentatiile necesare: expertiza tehnica mlpat, memoriu de arhitectura, extras de carte funciara. Ne poti contacta pentru a discuta despre toate serviciile cu care te putem ajuta. 

Autorizare anexa gospodareasca efectuata fara autorizatie, prin eliberarea unui Certificat de Urbanism (lucrari sanctionate)

Ai construit recent o anexa fara autorizatie? Primul pas pentru autorizarea lucrarilor efectuate si sanctionate este eliberarea Certificatului de Urbanism. Autoritatile pot solicita pentru eliberarea Certificatului de Urbanism si copie dupa dovada de achitare a amenzii si dupa procesul verbal de constatare si sanctiune. Astfel ca, pentru a incepe procesul de autorizare, este nevoie de achitarea prealabila a amenzii. Cu obtinerea Certificatului de Urbanism pentru proprietatile din Bucuresti te poate ajuta echipa Certificat de Urbanism Bucuresti. 

Dupa ce ai obtinut Certificatul de Urbanism, actele solicitate in certificat trebuie obtinute si adaugate la dosar, iar dosarul trebuie depus in cadrul institutiei competente. Ultimul pas din proces este actualizarea cadastrului la OCPI, pentru conformitatea releveului cu realitatea. 

Modele de anexe gospodaresti

Autorizatie de constructie anexa gospodareasca

Procesul de obtinere a autorizatiei de constructie pentru o anexa gospodareasca incepe prin eliberarea Certificatului de Urbanism. De regula, primaria este autoritatea care se ocupa de eliberarea autorizatiei de construire. Dupa ce ai obtinut Certificatul de Urbanism, pasul urmator este depunerea cererii pentru eliberarea Certificatului de Urbanism si a actelor necesare. Documentatia necesara poate sa difere in functie de tipul si complexitatea anexei pe care doresti sa o construiesti (extinderea casei cu terasa, garaj, construirea unei magazii separate de imobil etc). Poti avea nevoie de Proiect DTAC, Expertiza MLPAT sau referate de verificare, alaturi de alte documente. 

Poti sa citesti mai multe despre obtinerea Autorizatiei de construire si poti vedea modele de documente de la echipa Expertiza MLPAT Cadastru. Pentru serviciul de expertiza tehnica MLPAT, ne poti contacta la numarul 0733.479.973

7 răspunsuri

 1. Buna ziua,

  Detin un teren pe care nu am nicio constructie.
  In vederea racordarii la curent, as avea nevoie de construirea unei anexe gospodaresti.
  Este posibil acest lucru fara o constructie principala in prealabila?

  Multumesc

 2. Bună seara!vreau sa cumpăr o casa și are o anexa care nu are autorizație dar este trecuta în cf fără acte!notarul a respins vânzarea!ce trebuie facut

  1. Va salutam! Daca constructia este mai veche de 3 ani si respecta cerintele fundamentale aplicabile in constructii si reglemenatarile de urbanism aprobate, se poate obtine un certificat de edificare, conform art. 37, alin. 6 din Legea 50/1991.

  1. Buna ziua! Daca aveti nevoie de serviciile noastre in scopul obtinerii autorizatiei de construire pentru anexa pe care doriti sa o construiti, putem discuta telefonic cum va putem ajuta. Mult succes cu lucrarile dvs.!

 3. Bună ziua!
  Pe un teren de 1400mp regim Curti-constructii, dorim sa construim din panouri de lemn o anexa în care sa ne depositam si intretinem uneltele și sculele de gradinarit dar și sa ne schimbam îmbrăcămintea de lucru cu cea de strada. Nu facem instalație de încălzire doar de curent electric și apa, noi fiind deja branșate la aceste doua rețele publice.
  Putem construi fără autorizație de construire dar pe baza hnui simplu certificat de urbanism?
  Va mulțumim anticipat pentru colaborare.
  Alesandrina ION

  1. Buna ziua! Si noi va multumim pentru mesaj. Nu puteti construi fara autorizatie de construire doar pe baza unui simplu certificat de urbanism, intrucat certificatul de urbanism nu tine locul autorizatiei de construire. Eliberarea certificatului de urbanism este doar unul din pasii necesari obtinerii autorizatiei de construire. Daca deja ati obtinut certificatul de urbanism pasul urmator este sa obtineti actele solicitate in acesta ( ex: proiecte, avize, expertiza, etc). Mult succes cu lucrarile dvs.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alerta: Interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii.