Expertiza MLPAT Bucuresti

Expertiza MLPAT pentru schimbare destinatie imobil

Expertiza MLPAT pentru schimbare destinatie

imobil

Schimbarea destinatiei unui imobil, conform art.11, legea 50/1991, se poate executa fara autorizatie. Bineinteles, conditia articolului de lege este sa nu se schimbe: structura, suprafata si compartimentarile. Primim des intrebarea aceasta, asa ca astazi vom aborda subiectul schimbarii destinatiei din rezidential in spatiu comercial.

 

expertize mlpat schimbare destinatie

 

Schimbare destinatie imobil din rezidential in comercial – 4 pasi

 

Pasul 1

Contactarea unui inginer topograf pentru efectuarea masuratorilor cadastrale. Pregatirea acestora, nu si depunerea la OCPI, deoarece nu sunt suficiente doar masuratorile noi. Mai sunt inca 3 pasi de urmat (vezi mai jos). Chiar daca imobilul are cadastru, este necesar sa se pregateasca noile masuratori cadastrale. De ce? Unele incaperi vor primi functiuni diferite, iar pentru acest lucru este necesar un nou releveu. La sfarsitul procedurii de aprobare a schimbarii de destinatie a imobilului, se va actualiza Cadastrul si Cartea Funciara a acestuia.

De ce recomandam acest prim pas?

Pentru ca:

  • Ai fi instiintat daca exista modificari interioare efectuate sau erori de suprafete, inainte sa depui cererea catre primarie.
  • Le poti prezenta celor de la primarie o situatie mai clara a temei propuse.
Pasul 2

Pasul 2

Completarea si depunerea actelor la primaria locala. Dupa ce s-au efectuat masuratorile cadastrale noi, se depun la primaria locala de care apartine imobilul. Impreuna cu masuratorile actuale, dosarul trebuie sa cuprinda si actele de proprietate, planurile cadastrale noi, copii CI proprietari. In acest dosar se ataseaza si cererea tip (solicitati cererea la primarie sau intocmiti o cerere) pentru incadrarea lucrarii in art.11, legea 50/1991.

schimbare destinatie in 4 pasi

Pasul 3

Dupa eliberarea raspunsului de la primaria locala, conform experientei noastre, a fost solicitat un raport de expertiza MLPAT care sa confirme faptul ca lucrarile se incadreaza in articolul de lege, dar si faptul ca imobilul nu este influentat din punct de vedere structural.

Cum faci sa finalizezi pasul numarul 3? Contacteaza un expert tehnic MLPAT autorizat, du-o in completarea cererii, apoi mergi linistit catre pasul 4.

 

Pasul 4

Expertiza MLPAT se depune in completarea cererii primariei, iar in curs de x zile veti primi raspunsul in care schimbarea destinatiei s-a incadrat in art.11.legea 50/1991. Asta inseamna ca nu mai este necesara autorizatia? Da! Notificarea primita de la primarie se preda inginerului topograf pentru a se actualiza documentatia cadastrala si functiunea imobilului.

 

intrebari expertiza mlpat

 

Intrebari si Raspunsuri (Q&A)

Q = Ce se intampla atunci cand doresti sa schimbi destinatia unui apartament situat intr-un bloc, din locuinta in spatiu birou/comercial?

A = Pe langa pasii mentionati mai sus, vei avea nevoie si de acordul vecinilor.

 

Q = Ce alte lucrari se incadreaza in art.11 din legea 50/1991, pentru care nu sunt necesare autorizatii de construire / demolare?

A = Poti citi o parte din articolul de lege aici. O alta lucrare ce se poate executa fara autorizatie de construire sau demolare este cea de efectuare a modificarilor interioare nestructurale, cu caracter demontabil, din materiale usoare.

 

Q = Cine ma poate ajuta cu expertiza MLPAT?

A = Noi. Ne poti contacta la numarul 0731949060 pentru a te indruma si a identifica daca iti este necesara expertiza tehnica MLPAT.

 

Q = Daca efectuez si modificari interioare odata cu schimbarea destinatiei, am nevoie de autorizatie de demolare?

A = Da. Daca se stabileste ca si acei pereti se incadreaza in art.11 din legea 50/1991, atunci poti urma aceeasi procedura de solicitare a cererii de incadrare in articolul de lege, pentru modificarile interioare propuse, apoi de intocmirea expertizei MLPAT. In felul acesta nu va fi necesara eliberarea autorizatiei de demolare.

 

Ai o alta intrebare? Contacteaza-ne sau ofera o intrebare prin comentariu.

 

Important:

  • Acest articol se bazeaza pe experienta noastra de pana acum. Experienta survenita in urma colaborarii cu clientii ce ne-au solicitat o expertiza MLPAT pentru schimbare destinatie imobil.
  • Articolul este cu titlu informativ, iar procedura se poate schimba. Recomandam sa va informati la primaria locala.
  • Copierea acestui articol de blog, fara acordul companiei noastre sau fara precizarea sursei cu link-ul catre pagina sursei, incalca LEGEA nr.8 din 14 martie 1996. Pentru incalcarea acestei legi se prevad sanctiuni, iar compania noastra va demara un proces in acest sens.

 

 

3 răspunsuri

  1. Am o uscătorie de bloc, 16 mp. Doresc să o transform într-o garsoniera. Care sunt pași necesari?. Este intabulata pe mine că și uscător. Vreau schimbare de destinație.

  2. Este posibil de schimbat destinația apartamentului în locuința, daca acum este înregistrat ca spațiu, pentru ca este mansarda (etaj pod)? Daca da, care ar fi pașii?

    1. Buna ziua, nu am inteles foarte bine intrebarea dumneavoastra. Apartamentul dumneavoastra este situat la pod sau aveti un apartament care beneficieaza si de un pod si doriti sa schimbati destinatia podului in mansarda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alerta: Interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii.